GI

I höstas så beslutade vi oss för att äta enligt GI-metoden!
Detta är en diet som är väldigt omtalad och välbeprövad. Eftersom den enligt så många olika källor är väldigt effektiv så ville vi testa om detta verkligen stämde.

GI är en metod som i princip utesluter alla kolhydrater. Efter ett tag får man dock enligt GI äta långsamma kolhydrater men de snabba kolhydraterna är alltid förbjudna. Snabba kolhydrater finns i allt som innehåller mycket socker, till exempel godis, läsk, saft, kakor, bullar, kex och vitt bröd.

GI-metoden delas in i olika faser. I den första fasen begränsar man nästan kolhydratintaget helt. Man äter ca 20 g/dag men detta är individuellt. Detta för att man ska tömma sin kolhydratreserv i kroppen och ge kroppen chans att hitta en annan energikälla istället för lättförbrända kolhydrater.
I andra fasen så höjer man kolhydratintaget något, men inte mycket. Ca 30 g/dag men detta är fortfarande individuellt. Det är i denna fas som fettförbränningen kommer igång på allvar!
Sist men inte minst så kommer man till den tredje fasen. Det är i denna fas det är dags att sakta men säkert återinföra de långsamma kolhydraterna i kosten igen. Detta är en livsstil som ska vara möjlig att hålla livet ut.

Vi har alla tre upplevt GI-metoden på väldigt olika sätt, men vi är överrens om att detta är en diet/livsstil som inte är så jättesvår att följa och leva efter. Vi har ofta hört mycket positivt om GI-metoden, folk som rasar i vikt och liknande. Det mesta som är positivt håller vi med om, men något som kändes jobbigt var suget efter snabba kolhydrater.
En annan negativ aspekt är matkostnaderna. GI-metoden är dyr eftersom man ska äta tonfisk, kött, avocado, grönsaker och liknande och detta är matvaror som är dyra. Pommes frites, potatis och pasta är billiga men det är just detta som du ska undvika med denna diet. Eftersom vi fortfarande bor hemma så har vi inte haft problem med matkostnaderna men det är inte alla som har råd.
Som vi nämnde, har vi upplevt GI-metoden på väldigt olika sätt och för att ge er inblick i detta så ska vi skriva individuella inlägg om dieten och hur vi upplevt den!





Bild: http://www.maxiadmin.se/ica_maxi_content/catering/Malmo%20ytstadsvagen/lax_zoom.jpg
Källor:
*Lauritzson Ola, (2006), Våra bästa GI-recept: 100 recept utan socker och snabba kolhydrater, ICA Bokförlag
*Paulún Fredrik, (2004), Allt om Glykemiskt index, Fitnessförlaget
*Lauritzson Ola, (2004), Gå ner i vikt med GI metoden, ICA Bokförlag


/ Emma, Marica & Carolina

Kommentarer
Postat av: dotter utan mor

Åh tack :))

2010-02-24 @ 13:35:35
URL: http://sarawiktoria.blogg.se/
Postat av: Fanny

bra blogg:)

2010-02-24 @ 13:43:51
URL: http://ninija.blogg.se/
Postat av: Nessie

Fin blogg;)

Hur mår ni?

2010-02-25 @ 20:06:37
URL: http://tkeh.blogg.se/
Postat av: kickan34

Gi verkar bra. Har funderat på att testa det, men de verkar krångligt.. :S

SV tack så mycket! :) Kramar

2010-02-27 @ 18:23:28
URL: http://kickan34.blogg.se/
Postat av: simone

Hej pinglor! Har ni en fin start på veckan? Här är det slask och trist.. bara att hålla humöret uppe (och sätta sig in i en ny jobbvecka..suck) :)

2010-03-01 @ 11:23:36
URL: http://fattybom.blogg.se/
Postat av: Melvis

Hur tycker ni att det funkar då??

2010-03-01 @ 18:29:50
URL: http://melvis.blogg.se/
Postat av: joanna

Sv: detsamma!

jag provade på den här dieten för ett tag sedan, men jag tror inte att det gav så mycket resultat som jag hade hoppats på. dock har jag lagt av med sötsaker och så tack vare dieten. men jag är ju bara femton så man kanske ska vänta ett par år innan jag följer den helt&hållet, eller vad säger ni? :)

/joanna, http://joannaf.blogg.se

2010-03-01 @ 21:53:17
URL: http://joannaf.blogg.se/
Postat av: ida

Hej! Ni verkar ju som om ni vet vad ni pratar om så jag undrar... Jag äter mycket! Alltid frukost mellanmål lunch mellanmål middag mellanmål. jag tränar 3-4 ggr i veckan och endå är jag underviktig (17,8 i bmi) Är detta ohälsosamt eller är jag bara byggd till en smal lång tjej? Kan jag göra något för att höja min bmi? Vill nämnligen totalsatsa på fotbollen och då kan jag ju inte vara underviktig! Jag är 14 år, kan det vara så att man oftast har lägre bmi då och att det sedan rättar till sig?Tacksam för svar!

2010-03-02 @ 19:10:38
URL: http://vackrasttt.devote.se
Postat av: Anonym

Intressant arbete!=)

2010-03-02 @ 19:38:28
URL: http://tjugofemtejuli.blogg.se/
Postat av: Elijah

Taack. Fortsätt gärna läsa =)



Ps. Ska börja med GI om 5 veckor, Bra inlägg!! =)

2010-03-09 @ 22:35:34
URL: http://elijahltl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0