Tallriksmodellen

Under hela vår uppväxt har vi, precis som säkert många av er andra, fått höra från skolsköterskor och liknande att tallriksmodellen är det man ska följa för att må bra. Vi ville verkligen testa om det fungerar och därför bestlutade vi oss för att testa den.


Tallriksmodellen är ett enkelt hjälpmedel för att visa bra proportioner av maten som ligger på tallriken vid lunch och middag. Genom att äta så här får vi i oss en bra balans av olika näringsämnen.

Tallriksmodellen består av tre delar:
  • Den första är potatis, ris eller pasta samt bröd. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras ännu större. Komplettera eventuellt med en bit fullkornsbröd.
  • Den andra delen består av grönsaker, rotfrukter och frukt. Denna del är lika stor som den förra. Den som är överviktig kan låta denna del vara upp till hälften av tallriken.
  • Den minsta delen är avsedd för kött fisk, ägg eller baljväxter, exempelvis bönor.

http://blogg.passagen.se/gi-anna/resource/tallriksmodell.gif


Eftersom tallriksmodellen är väldigt enkelt att följa för i princip vem som helst, så var det väldigt lätt för oss alla tre att följa modellen. Den passar allätaren, allergikern och vegetarianen. Vi fick i oss alla näringsämnen på ett bra och jämt sätt. Detta gjorde att vi kände oss pigga, mätta och glada. Tallriksmodellen gav oss en balanserad kost med ett jämt näringsintag vilket passade oss alla tre. Viktförändringen var inte så stor som med t.ex. GI. Detta kan bero på att vi åt enligt tallriksmodellen en kortare tid men också för att tallriksmodellen inte är en bantingsmetod utan mer ett sätt att hålla sig hälsosam.


Källa: http://www.vardguiden.se/tema/gravid/livsstilsfragor/tallriksmodellen/

/ Emma, Marica & Carolina

 

 


Nutrilett-diet

Efter att ha läst en mängd positiva åsikter om Nutrilett-dieten, både på bloggar och i tidningar, så fick vi lust att testa om denna diet verkligen gav sådana mirakelresultat som folk påstod.

Förra veckan så testade två av oss denna diet, Emma & Marica. Carolina kunde inte vara med på försöket på grund av sina allergier. I Nutrilett finns det nämligen både mjölkprotein och vetestärkelse och efter en konsultation med en läkare som avrådde henne från att testa så beslutade Carolina sig för att ta hälsan i första hand.
Emma och Marica träffade också läkaren, detta för att vara på den säkra sidan så att vi inte äventyrar vår hälsa. Eftersom ingen av oss två har någon allergi och i övrigt är friska så fick vi ett ja från läkaren och vi gick till affären och införskaffade ett varsitt paket med Nutrilett Shake med chokladsmak.

Första dagen drack vi 5 shakes var, detta var rekommendationen som fanns på paketet och där stod också att det var viktigt att ta alla 5 för att få i sig alla näringsämnen. Det kändes jobbigt att inte få tugga på något, och ingen av oss kände sig helt tillfredsställd. Dessutom så kände Marica av en hel del spänningar i huvudet och Emma fick milda magsmärtor.
Andra dagen kände vi oss ganska optimistiska, Marica hade tappat 0,7 kg och Emma hade tappat 1 kg så när dagen började kändes den första shaken faktiskt ganska god, smaken var till och med godare än dagen före. Konstigt va? När kvällen närmade sig så började Emma må jättedåligt, hon kände sig nedstämd och magen krampade. Marica hade varit irriterad ända sen sin lunch-shake och dessutom saknade hon att få tugga på något och att få i sig lite fast föda.
Tredje dagen blev det lite för jobbigt för oss båda och vi insåg att detta inte var en hållbar diet för oss. Vi började äta morötter och andra grönsaker för att försöka "fylla upp tomrummet", efter att ha gjort detta hela dagen så ringde Emma till Marica och sa att hon inte orkade mer. Hon hade lidit av magsmärtorna som blivit väldigt intensiva och hon kände att det var nog. Marica som hade spenderat hela dagen med att må extremt dåligt blev glad av samtalet och tillsammans beslutade vi oss för att kasta in handduken.


Vill du gå ner i vikt snabbt och tycker det är gott med milkshake så har ni en snabb drömdiet. Frågan man får ställa sig då är om det är värt det? Är det värt att känna de biverkningar vi och många andra kände? Du blir helt tom för energi. Du blir trött och orkelös, sur och grinig, trött på den äckliga smaken av nutrilett och att inte få äta fast föda.


bildens källa: http://www.gymgrossisten.com/bilder/artiklar/A1999231.jpg



För oss så går hälsa alltid före skönhet och denna diet är inte långsiktig, får dig inte att må bra och den äventyrar din hälsa. Därför rekommenderar vi inte Nutrilett-dieten!

/ Emma, Marica & Carolina

Vikten är oviktig

Det är många som frågar oss hur mycket man bör väga om man är si eller så lång och väger ett visst antal kilo. Det är inte vikten som är det viktigaste!

Det är många i dagens samhälle som lever och strävar efter att bli väldigt smala. Hela 36% av alla tjejer i vår undersökning strävar efter att vara underviktiga.
Det viktigaste är att man lever hälsosamt och mår bra. Alla kroppar är vackra på sitt unika sätt.
Det är lika vackert att vara smal som kurvig.


Allt handlar om hur vi ser på oss själva. Jobba med insidan istället, mår du bra på insidan och tar hand om dig själv så kommer du även lära dig att vara tillfreds med den du är och hur du ser ut.
Lever du ett hälsosamt liv där du är snäll mot dig själv och din kropp kommer du må bra på alla sätt och vis :)
Den största mobbaren är ofta vi själva. Det är så mycket lättare att vara elak mot sig själv än mot andra.
Lova mig en sak, mobba aldrig dig själv, tryck aldrig ner på dig själv, säg inte till dig själv att du är dålig eller ful. Du är perfekt precis så som du är, låt inte mobbaren inom dig själv ta över. Övervinn den och lev livet utan inre hämningar!


Ta hand om er!
/Carolina

RSS 2.0